Teollisuuden Näytelehti 17/98

Termorens System Kaloxi®, teollisuuden ja asuntojen vesi- ja lämmitysjärjestelmien puhdistukseen

Vettä sisältävät järjestelmät likaantuvat ennemmin tai myöhemmin, sillä juomavetemmekin sisältää erilaisia lisäaineita kuten rautaa, kuparia, natriumia, kaliumia jne. Nämä lisäaineet aiheuttavat putkistoissa, venttiileissä, lämmönsiirtimissä, boilereissa ja pumpuissa kalkkipeitettä, ruostevaurioita, bakteerien esiintymisiä yms. Epäpuhtaudet lisäävät putkistoissa painetta ja pienentävät virtausta alentaen näin laitteiden käyttötehoa. Lämmönjohtokyky pienenee, jolloin lämmitystä ja/tai vedenkulutusta on lisättävä. Energiakulutuksen kasvu lisää myös kustannuksia. Nämä ongelmat on vältettävissä säännöllisellä puhdistuksella, jolla voidaan usein korvata putkiremontit tai uusien laitteiden hankinta. Saavutettavat säästöt voivat siis olla todella huomattavia.

Ydinvoimaloiden tarpeisiin alunperin kehitetty norjalainen Termorens System Kaloxi on uudenlainen ja ympäristöystävällinen ratkaisu tähän puhdistukseen. Suomen markkinoilla nyt parisen vuotta ollut Kaloxi on biologisesti hajoavista hapoista koostuva neste (pH 1,4) joka on takoitettu puhdistamaan erilaisia likakerroksia vettä sisältävistä järjestelmistä. Suhteessa 1:10 lämpimään veteen (teho on parhaimmillaan lämpötilan ollessa 35-80ºC ja liuoksen ollessa liikkeessä) sekoitettavan nesteen teho perustuu fosfori- ja sitruunahapon lisäksi inhibiittoriin ja tensideihin.

Kiertopumppu

Termorens System Kaloxiin liittyy olennaisena osana kiertopumppu, jolla puhdistava neste saadaan kiertämään vettä sisältävissä järjestelmissä.


Kaloxi liuottaa poreilemalla kiinteät kalkki-, ruoste-, ym. peitteet takaisin nestemäiseen muotoon. Se ei ole aggressiivinen mitään vettä sisältävissä järjestelmissä käytettävää tiivistemateriaalia tai metallia kohtaan. Ennen ja jälkeen puhdistusta suoritetuissa mittauksissa on todettu, että sen kuluttava vaikutus pintoihin on vain 0,001 mm. Säännöllistä käyttöä valuraudalle ei kuitenkaan suositella, koska fosforihappo saattaa reagoida joidenkin valuraudan valmistuksessa käytettävien kaasujen kanssa. Muutamien kertojen käyttö ei valuraudankaan kohdalla ole kuitenkaan ongelma. Kaloxi ei vaadi jälkikäsittelyä (puhdistettavalle kohteelle suoritetaan vesihuuhtelu) ja se voidaan käytön jälkeen laskea viemäriin. Muista markkinoilla olevista tuotteista Kaloxi poikkeaa lähinnä siinä, että ne ovat emäksisiä ja jätetään lämmitysjärjestelmiin jopa kuukasiksi. Kaloxin kohdalla puhdistusajoista puhutaan tunneista (esim. lämpökierukka 1-5 h). Emäksisiin aineisiin perustuvat puhdistusmenetelmät myös irrottavat lian usein levyinä ja kokkareina, jotka sitten helposti tukkeutuvat uudelleen ahtaisiin paikkoihin. Kaloxia markkinoi Suomessa TermoRens Baltic.

Ari Levänen

Ari Levänen esittelemässä uutuustuotetta DECAL 2000, joka on magneettiin perustuva vedenpehmentäjä. Vedessä olevat kalkkimolekyylit muuttuvat sen magneettikentän läpi kulkiessaan kristallimuotoon, jolloin ne eivät tartu putkien seinämiin.

Käyttökohteita jatkuvasti lisää

Kaloxin käyttö on niin yksinkertaista, että puhdistuksen voi asiakas suorittaa itse tai vaihtoehtoisesti hyödyntää LVI- tai kunnossapitoliikkeen palveluita. Puhdistuksen yhteydessä ei lämmönsiirtimiä tai muita laitteita tarvitse avata, vaan ne voidaan puhdistaa kiertopumpun avulla paikoillaan.

Koska ensin täytetään puhdistettava vesijärjestelmä, soveltuu pienikin pumppu suurten järjestelmien puhdistamiseen. Oikean sekoittumissuhteen tehon tarkastamiseen on saatavilla testitabletteja.

Tyypillisiä kohderyhmiä Kaloxin osalta ovat teollisuuslaitokset, laivat, asuinkerrostalot, uimahallit, omakotitalot, hotellit sekä autot ja veneet. Sitä on käytetty mm. lämmönvaihtimien, lämpöpumppujen, ajoneuvojen jäähdytyskennostojen, temperointikoneiden, lauhduttimien ja jäähdytystornien, lämpöpatterien, muovikoneiden muottien ja extruuderien (asiakkaina mm. muutama suuri muovitehdas), tuorevesiputkistojen hanoineen, ruosteisten esineiden ja laitteiden, uima-allas-laitteistojen sekä sterilisaattorien puhdistamiseen. Ari Leväsen mukaan asiakkailta tulee kuitenkin jatkuvasti kokemuksia uusista sovelluskohteista - onpa Kaloxin todettu soveltuvan myös kahvinkeitinten, astianpesukoneiden, höyrysilitysrautojen, kalastustarvikkeiden, perämoottorien, kaakelien ja ilmankostuttimien puhdistukseenkin. Hyviä referenssejä Kaloxin käytöstä löytyy runsaasti myös Suomesta. Mm. johtava juotettujen levylämmönvaihtimien valmistaja SWEP Energy Oy sekä lämmönsiirtimien valmistaja LP-metalli Oy suosittelee Kaloxia.

Ennen ja jälkeen

Esimerkki putkesta ennen ja jälkeen Kaloxilla puhdistusta.


Ennaltaehkäisyyn DECAL 2000-vedenpehmentäjät

Jos Termorens System Kaloxi on tarkoitettu putkistojen puhdistamiseen jo syntyneistä kalkkikerrostumista, uudet DECAL 2000-vedenpehmentäjät puolestaan ennaltaehkäisevät näiden tukkeutumien syntymistä. Vedessä olevat kalkkimolekyylit muuttuvat DECAL 2000:n magneetikentän läpi kulkiessaan kristallimuotoon, jolloin ne eivät tartu putkien, venttiilien, pumppujen jne. seinämiin. Vedenpehmentäjä on valmistettu turvallisista metalleista (materiaalitakuu 5 vuotta), joista ei irtoa materiaaleja, kemikaaleja tai makuja veteen. Sen aiheuttamat paine- ja virtaushäviöt ovat minimaaliset. Kaikki pehmentimet ovat ilmatestattuja. Huoltovapaita DECAL 2000 -vedenpehmentimiä on saatavissa aina 19 l/min kapasiteetisat 340 l/min. Hinnaltaan DECAL 2000 -vedenpehmentimet ovat markkinoilla olevia sähkökäyttöisiä kilpailijoita selkeästi edullisempi.

TermoRens Baltic

Termorens System Kaloxin markkinoinnista ja myynnistä on Suomessa tähän asti vastannut Ertipor Oy, jonka nimi on kuitenkin vaihtumassa TermoRens Baltic:ksi. Syynä vaihdokseen on Kaloxia valmistavan tehtaan tulo mukaan toimintaan 30 %:n osuudella. Leväsen mukaan tämä tuo käyttöön lisäresursseja, joiden avulla kiitosta käyttäjäkunnan keskuudessa keränneen puhdistusjärjestelmän markkinointia voidaan edelleen kehittää ja laajentaa.


« Media


Termorens PHE, VAT: FI2314847-0, Kylänevantie 2, 00320 HELSINKI, Finland
Tel. +358 (0)40 530 7457 Email termorens@termorens.fi URL www.termorens.fi